Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Rachatłukum -
2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1 1/2 szklanki wody
2 łyżki wody różanej LUB jedno z poniższych do smaku:
1/2 łyżeczki różanej substancji smakowej
1/4 szklanki soku owocowego
1 łyżka waniliowego ekstraktu
1 łyżka ekstraktu pomarańcz
1 łyżka likieru miętowego
substancje koloryzujące (opcjonalne)
1/2 szklanki posiekanych orzechów pistacjowych lub migdałów (opcjonalne)
cukier puder
wiórki kokosowe do posypania
1 szklanka równa się 250 ml
RACHATŁUKUM - sposób przygotowania:
Wymieszaj cukier, 1 szklankę wody i dodatki smakowe w rondlu, zagotuj. W osobnym naczyniu wymieszaj dokładnie mąkę i resztę wody, potem powoli mieszając, dodaj do rondla. Gotuj na wolnym ogniu przez 20-30 min, aż zgęstnieje. Wylej na brytfannę wysmarowaną masłem. Gdy ostygnie, wyjmij z formy, potnij na sześciany o boku ~2,5 cm, obtocz w cukrze.
Przechowywać w temperaturze pokojowej w szczelnym opakowaniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation