Kuchnia

Gotowanie

Łatwy i pyszny sos do pizzy


Ten sos do pizzy idealnie sprawdza się jako sos bazowy na ciasto. Będzie pyszny także w roli sosu do makaronu. Pasuje do wszystkich dodatków. Anchios jedynie podkreśla charakter sosu, nie jest natomiast wcale potem w nim wyczuwalne.Wszystkie smaki idealnie współgrają. Przepis z bloga Foodwishes. Do polewania upieczonej już pizzy także się nadaje. W tej roli polecam także sos klasyczny.


3 łyżki oleju
2 filiteciki anchois
4 ząbki czosnku
2 łyżeczki świeżego oregano
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/4 łyżeczki suszonych płatków chili (do smaku)
1 puszka pomidorów, całych, bez skórki
1/2 łyżeczki cukru
sól i pieprz do smaku
szczypta sody oczyszczonej

Na patelni rozgrzać olej, dodać anchois. Następnie dodać obrany, przeciśnięty czosnek. Smażyć, mieszajac, prze około minutę. Dodać posiekane oregano i zmiejszyć płomień pod patelnią do minimum. Dodać płatki chili i suszone oregano. Wymieszać.

Teraz dodajemy pomidory (rozdrabniamy je wcześniej dłońmi lub widelcem).
Całość mieszamy, doprawiamy cukrem, solą i czarnym pieprzem. Pozwalamy się sosowi gotować ok. 30 minut, aż zgęstnieje.
Pod koniec dodajemy do sosu szczyptę sody, która neutralizuje kwaśność.
Sos można zużyć od razu lub przełożyć do słoika i zapasteryzować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation