Kuchnia

Grill

Frittata z kiełbaską chorizo, pomidorami i chili


• 50g hiszpańskiej pikantnej kiełbaski chorizo
• 3 duże jaja
• 40 ml mleka
• przyprawy: 1/3 łyżeczki ostrej papryki, 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne, sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
• 1/2 puszki obranych pomidorów wraz z sosem
• około 70 g rolady koziej (lub fety lub camemberta lub innego ulubionego sera)
• 5 - 6 pomidorków koktajlowych (opcjonalnie)
• 1 duża czerwona papryczka chili
• garść świeżej kolendry





Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni (dotyczy frittaty pieczonej w piekarniku). Na patelnię włożyć pokrojoną w kostkę kiełbaskę, smażyć na małym ogniu przez kilka minut od czasu do czasu mieszając aż tłuszcz się wytopi a kiełbaska będzie chrupiąca i lekko zrumieniona. Ręcznikiem papierowym wytrzeć tłuszcz z patelni pozostawiając samą kiełbaskę.
Dodać pomidory, zwiększyć ogień do średniego i zagotować. Rozdrobnić widelcem pomidory i gotować je przez około 3 minuty aż zgęstnieją a zgromadzona woda odparuje, doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru.
W międzyczasie w oddzielnej misce przygotować jajka: wbić je do miski, dodać mleko, doprawić przyprawami, solą i pieprzem, roztrzepać widelcem lub rózgą.
Wlać jajka na patelnię z pomidorami, zmniejszyć ogień do umiarkowanego, dodać pokruszony lub posiekany ser, połówki pomidorków koktajlowych, papryczkę chili.
Wstawić patelnię do piekarnika i piec przez 12 minut, do czasu aż wierzch i środek będą prawie całkowicie ścięte (nie muszą być idealnie sztywne, jajka mają być delikatne i miękkie). Pod koniec można ustawić grill aby wierzch delikatnie się zrumienił.
Jeśli nie używamy piekarnika możemy usmażyć frittatę w całości na patelni, pod przykryciem tak jak w tym przepisie.
Frittatę posypać kolendrą i podawać prosto z patelni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation