Kuchnia

Kuchennie

DIETETYCZNE KLUSKI SEROWO-ZIEMNIACZANE

Składniki (1 porcja):

1 mały ziemniak (50 g)
50 g sera (biały, półtłusty)
1 płaska łyżka mąki razowej (10 g)
1 łyżeczka lnu mielonego
1 jajko
20 g jogurtu naturalnego
szczypta soli
łyżka oleju rzepakowego do smażenia

Wykonanie:

Ziemniaka gotujemy (najlepiej w łupinie) w osolonej wodze. Odstawiamy do przestudzenia.
Następnie w misce umieszczamy pokrojonego na kawałki ziemniaka, ser, jajko i jogurt. Ja rozgniatam wszystko na masę tłuczkiem do ziemniaków, można też użyć robota kuchennego lub blendera.
Dodaję len, mąkę, sól, mieszam wszystko i odstawiam na kilka minut. Następnie rozgrzewamy olej na patelni, łyżeczką nabieramy porcję ciasta i smażymy małe placuszki na złoty kolor z obu stron.
Podawać z warzywami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation