Kuchnia

przekaski

pizza - mój przepis na ciasto

składniki:
* 2 szklanki mąki (najlepiej do pizzy, ale zwykła tortowa też będzie dobra)
* 1 szklanka wody mineralnej
* 25 g (1/4 kostki) świeżych drożdży
* łyżeczka cukru
* 1/2 łyżeczki soli
* 2 łyżki oleju

W ciepłej wodzie rozrabiamy drożdże z cukrem, czekamy aż zaczną rosnąć. W misce mieszamy mąkę, sól i olej, dodajemy wyrośnięte drożdże, wszystko wyrabiamy drewnianą łyżką. Pozostawiamy ciasto w misce do wyrośnięcia ok 30-45 min. Ciasto będzie pulchne i delikatne. Ja dzielę je na 2 kawałki i rozwałkowuję delikatnie na stolnicy cieniutki placki podsypując mąką (lepiej z nią nie przesadzać bo proporcje są ważne). Układam ulubione dodatki i piekę w piekarniku 20 min w opcji dół-gór grill (bez termoobiegu).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation