Kuchnia

sosy i dipy

Grillowane ziemniaki z dipem twarożkowym ~ Ja jem – blog kulinarny ze smakiem


SKŁADNIKI:
8 średnich ziemniaków
1 kostka twarogu
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
2-3 ząbki czosnku
1 pęczek szczypiorku
sól i pieprz do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ziemniaki szorujemy starannie, po czym gotujemy je w łupinach, w wodzie z dodatkiem soli około 20 minut. Odcedzamy.

Zawijamy każdy ziemniak z osobna w folię aluminiową i grillujemy około 40 minut na niezbyt dużym ogniu. (Ja ustawiałam ziemniaki na obrzeżach grilla już od początku jego rozpalenia, tak aby były gotowe do innych dań).

W tym czasie przyrządzamy dip. Do twarogu dodajemy śmietanę, posiekany drobniutko szczypiorek i przyprawy. Mieszamy starannie, tak by powstała w miarę jednolita pasta.

Upieczone ziemniaki wyjmujemy z folii aluminiowej, robimy po środku, za pomocą łyżeczki, wgłębienie - nakładamy tamże nieco twarożkowego dipu. Jemy póki gorące :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation