Kuchnia

obiad, kolacja

Zupa krem z czosnku



10 ząbków czosnku
1 cebula (albo pęczek dymki)
150 ml białego wina
500-600 ml bulionu warzywnego (może być z kostki)
350 ml śmietany kremówki
sól
pieprz
trochę oleju



Obierz czosnek, z każdego ząbka wytnij zielony środek (on się najszybciej przypala i gorzknieje). Pokrój w plasterki. Cebulę (lub białe cebulki z pęczka dymki) również pokrój w plasterki. W rondlu rozgrzej olej, zeszklij czosnek i cebulę. Wlej wino, gotuj 2 minuty. Potem wlej bulion i śmietanę, gotuj jeszcze 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Przypraw do smaku solą i pieprzem, ewentualnie zmiksuj przed podaniem. Do zupy pasują grzanki czosnkowe (pokrojony w kostkę chleb podsmażony na oliwie razem ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation