Kuchnia

Przepisy

Kruszon

Składniki:

2 butelki białego wina wytrawnego

3 pomarańcze

3 brzoskwinie

5 moreli

cytryna

25 dag cukru

pół litra wody sodowej

8 kostek lodu

Pomarańcze obieramy, oczyszczamy z błonki i kroimy w plasterki, morele i brzoskwinie drylujemy i kroimy w ósemki. Układamy na dnie szklanej wazy i przesypujemy cukrem. Mieszamy i lekko ugniatamy. Odstawiamy na dwie godziny do lodówki. Wyciskamy sok z cytryny i polewamy nim owoce w wazie. Wlewamy wino i wodę sodową, mieszamy. Wrzucamy lód i jeszcze raz mieszamy. Rozlewamy łyżką wazową do szklanek.

Kruszon powinien być schłodzony, ale nie zmrożony. By utrzymać właściwą temperaturę, najlepiej misę z kruszonem wstawić do większej misy z lodem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation