Kuchnia
bułeczki, chlebki, etc.
Chleb francuski na drożdżach - przepisnachleb.pl
Chleb francuski na drożdżach. Bardzo prosty i łatwy do przygotowania pszenny chleb, z dodatkiem drożdży. Zagniata się go krótko, błyskawicznie rośnie, a pieczenie zajmuje ok. 30 minut. Jest to taki zwyczajny chleb kanapkowy, neutralny w smaku, pasujący do wszystkiego – zarówno do wytrawnych past, jak i do słodkich konfitur. Doskonały do przygotowania np. na weekendowe, nieśpieszne śniadanie.
Składniki
500 g mąki pszennej np. tortowej typ 480 lub luksusowej typ 550
1 ½ łyżeczki soli
1 ¼ łyżeczki suchych drożdży (lub 2x więcej świeżych)
15 g miękkiego masła
350 g letniej wody
Przygotowanie
Mąkę połączyć z drożdżami i solą, wymieszać. Następnie dodać miękkie masło oraz letnią wodę. Zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Powinno jedynie delikatnie lepić się do dłoni, gdyby było zbyt kleiste można dodać jeszcze odrobinę mąki.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć szczelnie np. folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut – lub do czasu gdy ciasto podwoi swoją objętość.
ciasto po wyrobieniu
ciasto po wyrobieniu
ciasto po wyrośnięciu
ciasto po wyrośnięciu
Wyrośnięte ciasto przełożyć do wysmarowanej np. olejem i wysypanej bułką tartą formy (lub po prostu do formy wyłożonej papierem do pieczenia) o wymiarach 30 cm x 10 cm, przykryć folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 15-20 minut (lub do czasu, gdy chleb urośnie do ¾ wysokości formy.
Pieczenie
Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni C, ustawienia „góra + dół”.
Wyrośnięty chleb włożyć do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C.
Piec ok. 30 minut. Pod koniec pieczenia można chleb wyciągnąć z formy i gdyby nie był jeszcze dobrze upieczony – wstawić go ponownie do piekarnika (już bez formy) i dopiec jeszcze chwilę. Gotowy chleb powinien być ładnie zarumieniony, a postukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos.
MA==