Design

Design

Tarta z pieczarkami

Składniki (na formę o śr. 28 cm):

Ciasto kruche:
250 g mąki
pół łyżeczki soli
150 g zimnego masła
1 jajko
1 łyżka zimnego mleka lub jogurtu naturalnego
Nadzienie:
0,5 kg pieczarek
1,5 szt. cebuli (lub 2 małe)
3 jajka
1 duży pęczek natki pietruszki
1,5 opakowania serka Turek Figura 5% (225 g)
kilka gałązek świeżego tymianku
szczypta pieprzu cayenne (można pominąć)
pozostałe przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie:

Ciasto kruche:

Ręcznie: Mąkę przesiać do miski, dodać posiekane masło, sól, jajko i mleko/ jogurt. Zagnieść szybko ciasto, uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce 30 min.
Mikser planetarny/ malakser: Wszystkie składniki umieścić w misie miksera/ malaksera. Włączyć urządzenie i miksować tylko do czasu, kiedy składniki zaczną się sklejać. Wyjąć ciasto, dłońmi uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce 30 min.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180° C. Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na grubość ok. 5 mm. Przełożyć do formy i wstawić do lodówki na 20 min. W międzyczasie można przygotować nadzienie.

Po wyjęciu ciasta z lodówki ponakłuwać je widelcem, dno i boki pokryć folią aluminiową (błyszczącą stroną do dołu), dno obciążyć suchą fasolą. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć folię z fasolą i piec przez ok. 15 min. - na złoty kolor. Wyjąć ciasto, ale piekarnika nie wyłączać.

Nadzienie:
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na łyżce masła. Pieczarki obrać, umyć i pokroić w plasterki. Dodać do cebuli i dusić do momentu, aż odparuje woda. Odstawić. Natkę pietruszki umyć, osuszyć i posiekać. Dodać do podsmażonych pieczarek i wymieszać.
W miseczce roztrzepać jajko razem z serkiem, dodać pieprz cayenne i pozostałe przyprawy.

Podsmażone pieczarki wyłożyć na cieście. Zalać masą jajeczną. Na wierzch położyć gałązki tymianku. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 25-30 minut, do czasu aż masa będzie ścięta.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation