Design

Design

KARPATKA Z KREMEM TRUSKAWKOWYM

SKŁADNIKI NA CIASTO PARZONE:

125 g masła
1 szklanka wody
1 szklanka mąki tortowej
5 jajek, temp. pokojowa
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM TRUSKAWKOWY:

500 g truskawek świeżych lub mrożonych
600 ml śmietanki kremówki 30%
3 łyżki cukru pudru, czubate
4 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki gorącej wody

DODATKOWO:

cukier puder do oprószenia

Masło roztapiamy w garnuszki z solą, dodajemy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy przesianą mąkę cały czas mieszając szpatułką lub drewnianą łyżką, aż powstanie jednolita i gęsta masa. Zostawiamy do wystudzenia. Następnie cały czas miksując dodajemy po jednym jajku oraz proszek do pieczenia. Formę o wymiarach 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną wykładamy na blaszkę i rozsmarowujemy. Raz po raz łyżkę zatapiamy w wodzie, aby ciasto nie przywierało za mocno. Pieczemy w temp. 200 C przez około 20 min, aż wierzch będzie złoty. Dokładnie tak samo postępujemy z pozostałym ciastem.
Truskawki miksujemy i łączymy z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywną masę, pod koniec dodajemy truskawki oraz powoli wlewamy żelatynę. Krem chwilę wkładamy do lodówki, aby lekko stężał. Następnie wykładamy na jeden blat ciasta i przykrywamy drugim. Wkładamy do lodówki na 3-4 godziny. Podajemy oprószone cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation