Inne

kulinarnie-chlebki,pączki,rogaliki,gofry,rurki

Dietetyczne pączki w wersji light
Składniki na 6 pączków:
250 g mąki pełnoziarnistej lub orkiszowej
30 g płatków owsianych
35 g słodzika do wypieków
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
10 g masła
7 g suchych drożdży
3/5 szklanki mleka 0,5%
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
2 łyżki spirytusu
200 g ser sernikowego light
miód
cynamon
W rondelku podgrzewamy mleko z dodatkiem masła. Przelewamy je do miski, wbijamy jajko i dodajemy spirytus. Następnie wsypujemy mąkę, otręby, słodzik, 1/2 opakowania cukru waniliowego, drożdże i sól. Ciasto wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto jest już wyrośnięte, nastawiamy piekarnik na 180C. Następnie wyciągamy ciasto z miski i rozdzielamy na 6 pączków (jeśli chcemy mniejsze pączki wyjdzie nam więcej). Formujemy z nich kule i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy mlekiem lub białkiem jaja.
Pieczemy 25 minut, po tym czasie wyciągamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
W miseczce mieszamy twarożek, 1/2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią oraz 1 łyżką płynnego miodu. Mieszamy dokładnie. Przekładamy masę do szprycy i nabijamy pączki serem. Następnie 3 łyżki miodu podgrzewamy w rondelku. Wierzch pączków oblewamy gorącym miodem, posypujemy odrobiną cynamonu i gotowe.
SMACZNEGO !!!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation