Kuchnia

imprezowo18

Mini pizze z cukinią i suszonymi pomidorami


ciasto:
1/2 kg mąki
opakowanie suszonych drożdży na 1/2 mąki (można też użyć 5 dag drożdży świeżych)
2 płaski łyżeczki soli
2 czubate łyżeczki cukru
6 łyżek oliwy

nadzienie:
3 cukinie średniej wielkości
12 suszonych pomidorów w oleju
świeżo zmielony czarny pieprz
sól


Jeśli używasz drożdży świeżych: drożdże wymieszaj z kilkoma łyżkami mleka i łyżką cukru, odstaw do wyrośnięcia.
Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, cukier, drożdże (suche lub wyrośnięte) i tyle ciepłej wody, by po wymieszaniu otrzymać dość luźne, ale zwarte ciasto (wodę dolewaj porcjami i mieszaj, aż uzyskasz odpowiednią gęstość).
Ciasto wyrabiaj ręką przez 2-3 minuty, dodaj oliwę i wyrabiaj tak długo, aż cała zostanie wchłonięta, a ciasto będzie odstawać od ręki. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 20 minut).
Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Szczodrze podsypując mąką rozwałkuj jedną część na placek o grubości 3-4 mm. Wykrawaj z niego za pomocą miseczki placuszki o średnicy około 10 cm. Na każdym placuszki lekko zawiń do góry brzeg.
Cukinie (wraz ze skórką) pokrój na cienkie plasterki.
Placuszki układaj na blasze wyłożone pergaminem. Każdy posmaruj olejem od pomidorów i obłóż ją plastrami cukinii, na każdym placuszku połóż jednego suszonego pomidora. Polej oliwą od pomidorów. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem, posyp solą.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na 5-7 minut - mini pizze będą gotowe, kiedy ich brzegi się zarumienią.
Czynność powtórz z drugą częścią ciasta.
Podawaj mini pizze udekorowane listkami bazylii.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation