Design

Design

Przyrządzamy kawę mokkę
Wariant I. Typ: mokka mleczno-czekoladowa

Pojemność: 180 ml (mała) i 200-220 ml (duża)

Poziom trudności: średni

Czas przygotowania: do 10 minut
Potrzebne składniki – proporcje:

1/3 espresso,
2/3 gorącego mleka z rozpuszczoną w nim ciemną i mleczną czekoladą
bita śmietana.

Mokka – przygotowanie

Czekoladę rozpuszczamy w mleku, w kąpieli wodnej. Mleko ma być zagrzane, ale nie spienione. Zaparzamy espresso w ekspresie lub w kawiarce. Do wysokiej przezroczystej szklanki wlewamy mleko, a do niego, delikatnym strumieniem – kawę.
Podajemy mokkę

Inaczej niż latte czy cappuccino, kawa mokka nie zawiera piany. W zamian dodaje się bitą śmietanę i posypuje ją cynamonem lub kakao. Mokkę serwuje się również czasami z kakao lub syropem czekoladowym. Zamiast ciemnej lub mlecznej czekolady możecie też dodać białą. A dla ambitnych polecana jest inna odmiana zwana „zebrą”, do której dodaje się zarówno syrop z ciemniej, jak i z białej czekolady.
Wariant II. Mokka aksamitna

Cudowne połączenie kawy z lodami. Potrzebne składniki:

3 gałki lodów,
filiżanka espresso lub podwójnego espresso,
bita śmietana.

Przygotowanie jest banalnie proste – zaparzamy kawę w filiżance, lody nakładamy do pucharka i dekorujemy bitą śmietaną.
Podajemy mokkę aksamitną

W tym wariancie serwujemy oddzielnie kawę i lody, a osoba pijąca sama polewa je kawą.

Smacznego!

źródło: www.kawatopodstawa.pl/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation