Kuchnia

Ciasta & Torty

ciasto orzechowe

25 dag zmielonych orzechów włoskich
5 dag mąki pszennej
1 szkl cukru
1/2 łyżeczki suszonej skórki z cytryny
1/2 łyżeczki suszonej skórki z pomarańczy
5 jaj
szczypta soli
kilka połówek orzechów do dekoracji
na polewę:
tabliczka gorzkiej czekolady (10 dag)
3-4 łyżki mleka
cukier waniliowy

Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i skórką. białka ubić z solą na sztywną pianę. Mąkę wymieszać z orzechami, wymierzać, przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem. Piec 45 min w 190°c.
Czekoladę podgrzać na małym ogniu razem z mlekiem, wymieszać z cukrem waniliowym.
Lekko przestudzoną posmarować zimne ciasto, udekorować orzechami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation