Kuchnia

Pizza

Pizza na puszystym spodzie

Składniki:
600 g maki
42g drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
4-5 łyżek oliwy
250ml cieplej wody

Przygotowanie:
Do wysokiego naczynia wlać ciepła wodę, dodać pokruszone drożdże, cukru i łyżkę mąki ,wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na 5 min pod przykryciem.
Do dużej miski przesiać mąkę ,dodać sol i stopniowo dodać rozczyn z drożdży i oliwę ,w tym samym monecie mieszać dłońmi.(tu przyda się pomoc drugiej osoby)
Na początku ciasto wyrabiamy w misce ,gdy ciasto z grubsza połączy się ,przełożyć ciasto na blat kuchenny ,wcześniej poproszony mąką i energicznie zagniatać ciasto przez 8-10 minut(do tej czynności najlepiej zatrudnić męża ,chłopaka,narzeczonego itp.),a najlepiej do momentu aż ciasto będzie gładkie,miękkie i elastyczne.
Tak przygotowane ciasto przełożyć do miski i pozostawić pod przykryciem 60 min.
W miedzy czasie przygotować sos pomidorowy i dodatki ,najlepiej to co lubimy najbardziej.
Wyrośnięte ciasto wyciągnąć ponownie na blat kuchenny poproszony delikatnie mąką i podzielić na 4 części.
Każdą część z osobna delikatnie rozciągamy dłońmi lub delikatnie wałkujemy,tak przygotowane ciasto przekładam na blaszkę (używam blachę ,która jest w wyposażeniu piekarnika ,wyłożona papierem do pieczenia.)Zanim wstawimy pizze do piekarnika niech chwilkę pozostanie sama na blaszce około 10 min,wtedy nam lekko wyrośnie,dzięki temu ciasto będzie puszyste.
Wierzch ciasta posmarować sosem pomidorowym ,dodać ulubione dodatki.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni bez termoobiegu ,wstawić blaszkę po środku piekarnika i piec do 15 min.,a najlepiej do momentu ,aż brzegi będą ładnie zrumienione.
Upieczoną pizze wyciągnąć z piekarnika wstawić kolejna do pieczenia.
Ja jeszcze dodatkowo na upieczoną pizze, dodaje rukolę .
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation