Kuchnia

Słodkości

Jagodowy Eton Mess
Składniki:

500 ml śmietanki 30
2 usztywniacze do śmietany (śmietan-fixy)
2 łyżki cukru pudru
ok. 20 bez (przepis na bezy znajdziecie TU
frużelina jagodowa

25o g mrożonych jagód
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki żelatyny







Sposób wykonania:

Przygotować frużelinę (powinna być nieco gęściejsza od normalnej). Żelatynę zalać 2 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia. Owoce umieścić w niewielkim garnuszku, zasypać cukrem i podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Dodać sok z cytryny i mąkę rozpuszczoną w minimalnej ilości wody. Całość zagotować. Do owoców dodać napęczniałą żelatynę. Mieszać, do rozpuszczenia żelatyny (nie dopuścić do wrzenia). Frużelinę odstawić do ostygnięcia.



Dno tortownicy wyłożyć bezami. Schłodzoną śmietanę wraz z cukrem i usztywniaczami ubić na sztywno. Połowę wyłożyć na bezy. Nie wyrównywać powierzchni śmietany, niech pozostaną nierówności. Schłodzoną frużelinę (powinna być dosyć gęsta) wyłożyć na śmietanę, a na wierzch pozostałą ubitą śmietanę. Ostatnią warstwę powinny stanowić pokruszone bezy.

Deser schłodzić ok godziny w lodówce. Przed podaniem udekorować świeżymi owocami i listkami mięty.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation