Kuchnia

jedzenie

babeczki czekoladowe z płynnym środkiem - przepis
składniki:
170g czekolady (dałam gorzką)
170g masła
6 jajek
160g cukru*
90g mąki pszennej

sposób przygotowania:
8 ramekin (żaroodporne miseczki do zapiekania, u mnie o wymiarze 9cm średnicy i 5cm wysokości) wysmarować dokładnie margaryną lub masłem i posypać dobrze cukrem.
czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej.
do lekko ciepłej czekolady dodać jajka, cukier i mąkę. całość zmiksować krótko, tylko do połączenia składników. (miksujemy krótko, aby jak najmniej powietrza dostało się do ciasta).
ciasto przełożyć do ramekin do 2/3 wysokości.
piec w nagrzanym piekarniku ok. 17min. w temperaturze 180°c. (oryginał podaje, aby piec 8- 10min, ale u mnie po tym czasie babeczka była jeszcze mocno płynna).
babeczki oddzielić nożem od foremek i wyłożyć na talerze. podawać od razu na ciepło.
uwaga:
* w oryginalnym przepisie podane było 225g cukru, ale według mnie to zdecydowanie za dużo i użyłam 160g. nie ma potrzeba dodawać więcej.
przepis pochodzi z magazynu: „lust auf genuss- die besten blitzgerichte”.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation