Kuchnia

słodkie przepisy

Babeczki marcepanowe z gruszkami i kremem jogurtowym


Jeżeli lubicie marcepan to gwarantuję Wam, że oszalejecie na punkcie tych babeczek :) Są bardzo migdałowe i słodko rozpływają się w ustach. Świetnie pasują do nich podduszone z wanilią gruszki lub jabłka. Poniżej znajdziecie także przepis na krem jogurtowy, ale ja ozdobiłam nim tylko kilka babeczek. Uważam go w tym przypadku za zbędny, choć decyzję o końcowym wyglądzie i przygotowaniu pozostawiam oczywiście Wam.

Zaopatrzcie się koniecznie w bloczek dobrej jakości marcepana ;) bo w najbliższym czasie pojawi się jeszcze kilka bardzo smacznych pomysłów.

składniki na babeczki (12 sztuk):

2 jajka
2 żółtka
65g cukru
1 łyżeczka likieru migdałowego Amaretto
200g masy marcepanowej, startej na tarce
70g masła
50ml mleka
115g mąki pszennej
55g mielonych migdałów
1/8 łyżeczki proszku do pieczenia
1/8 łyżeczki sody
szczypta soli
2 duże łyżki jogurtu greckiego
garść płatków migdałowych

składniki na krem:

660g jogurtu greckiego*
75g białej czekolady
1-2 łyżeczki jasnego miodu

oraz:

2 gruszki
1 łyżeczka cukru waniliowego lub 1 łyżeczka cukru i 1/4 laski waniliowej
sok z 1/2 cytryny

24h przed planowanym przygotowaniem kremu jogurt przekładamy na sitko wyłożone cienką gazą. Zawieszamy nad miską/garnkiem, wkładamy do lodówki - można kilka razy zamieszać w czasie odciekania jogurtu. Przed przygotowaniem kremu pozostawiamy go na ok. 30 minut by ocieplił się do temp. pokojowej.

Gruszki obrać, wydrążyć i pokroić w kostkę. Wrzucić je do wody z sokiem cytrynowym na czas krojenia pozostałych gruszek. Następnie odsączyć i poddusić kilka minut razem z cukrem - gruszki powinny zmięknąć, ale wciąż trzymać kształt.

Foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami. Masło roztopić w garnuszku razem z pokruszonym marcepanem i mlekiem - łatwo przypalić, dlatego cały czas należy mieszać na gładką masę. Do miski przesiać mąkę, zmielone migdały, proszek do pieczenia, sodę i sól. Jajka, żółtka, cukier i likier ubić na gęstą, jasną pianę. Do ubitych jajek wlewać masło z marcepanem, mieszać na małych obrotach miksera. Następnie dodawać na zmianę suche składniki i jogurt. Gotowym ciastem napełnić papilotki, posypać płatkami migdałowymi. Piec 15-17 minut w 180st.C do suchego patyczka. Ostudzić na kuchennej kratce. Następnie wyciąć środki babeczek i napełnić je gruszkami.

Ocieplony jogurt wymieszać z roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i miodem. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką i wycisnąć na wierzch babeczek.


*pomysł na przygotowanie kremu jogurtowego z Kwestii Smaku. Użyłam jogurtu firmy Zott. Autorka poleca również marki Maluta, Candia, a słabiej Bakomę i Mlekovitę
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation