Kuchnia

Ciasta

Murzynek, bardzo lekki, mokry

Składniki:

*margaryna, 1,5 kostki
*cukier, 1,5 szkl
*woda, 6 łyżek
*kakao, 4 łyżki
*mąka, 1,5 szkl
*Jaja, 4 szt
*proszek do pieczenia, 1 łyżeczka

Przygotowanie:

1.Do garnka wrzucamy margarynę, cukier, wodę i kakao. Ciągle mieszając doprowadzić do zagotowania. Wystudzić.

2.Po wystygnięciu dodać dodać 4 żółtka. Wymieszać. Z powstałej masy odlać 3/4 szklanki.

3.Do reszty masy dodać przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia. Przygotować z pozostałych białek sztywno ubitą pianę i dodać ją do masy delikatnie mieszając łyżką (nie miksujemy).

4.Wlewamy masę do wysmarowanej i obsypanej bułką lub kaszą manną formy i pieczemy w temp. 160 - 180 stopni przez ok. 40 - 50 min.

5.Ciepłe ciasto wyciągamy z formy na deskę i dekorujemy tą częścią masy, którą odlaliśmy do szklanki. Pozostawiamy do ostygnięcia. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation