Kuchnia

torty

Tort jagodowy z płatkami róż

Składniki na biszkopt:

6 jaj /oddzielnie białka i żółtka/
160 g drobnego cukru
160 g mąki tortowej
3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka esencji waniliowej

Składniki na krem:

300 ml smietany kremówki 30%
750 g serka mascarpone
200 g cukru pudru
150 g świeżych jagód

Składniki na poncz:

300 ml wody
sok z jednej cytryny
50 ml białego rumu
125 ml soku ze świeżych jagód

oraz

85 szt. płatków z róż w kolorze różowym i ciemno różowym i kilka swieżych
1 pączek róży
2 białka
200 g cukru pudru
Wykonanie biszkoptu:

Białka z solą lekko ubić i dodawać po małych porcjach cukru, następnie po jednym żółtku.
Mąki wymieszać z proszkiem, przesiać i dodać do masy delikatnie mieszając.
Formę do pieczenia /sugerowana 24 cm/, wysmarować tłuszczem i posypać mąką lub bułką tartą.
Przelać ciasto, wyrównać wierzch.
Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 170 st. C, przez 45 minut lub do suchego patyczka.
Po upieczeniu natychmiast wyjąć z piekarnika, po chwili usunąć obręcz i odwrócić do góry dnem, usunąć spód formy, studzić na kratce.
Zimny biszkopt przekroić na trzy blaty i nasączyć ponczem /wszystkie składniki wymieszać/. Każdy blat biszkoptu posmarować sokiem z jagod.

Wykonanie kremu:

Smietanę ubić na sztywno, dodać przesiany cukier i serki, dobrze zmiksować.
Na koniec do kremu dodać zmiksowane jagody /odlać 1/2 szklanki soku/.
Dokładnie wymieszać, podzielić na trzy porcje i posmarować każdy blat ciasta, również boki tortu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation