Kuchnia

Słodkości

SERNIK CYTRYNOWY NA MLEKU SKONDENSOWANYM, Z KREMEM CYTRYNOWYM

Składniki:
750 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
3 jajka
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (ok. 400 g)
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
skórka otarta z 2 cytryn i sok świeżo wyciśnięty z jednej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić wszystkie składniki, zmiksować (lub utrzeć ręcznie) tylko do połączenia się składników. Uwaga: nie miksować/nie ucierać zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej.
Formę o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Do formy wyłożyć masę serową. Piec w temperaturze 150ºC (bez termoobiegu) przez około 60 minut z parą wodną*. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, włożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Po schłodzeniu sernik wyjąć delikatnie z formy, a jego boki obsypać pokruszonymi maślanymi ciasteczkami (niekoniecznie), natomiast na wierzch sernika wyłożyć krem cytrynowy. Wyrównać.
Krem cytrynowy:
125 g mascarpone
125 g lemon curd (kupnego lub domowego)
Oba składniki wymieszać łyżką do gładkości.
* sernik pieczemy w kąpieli wodnej lub umieszczając poziom niżej w piekarniku żaroodporne naczynie z wrzącą wodą
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation