Kuchnia

Słodkości

CIASTO MARCHEWKOWE: PRZEPIS jak zrobić ciasto marchewkowe?


Składniki:
• ½ kg marchwi (surowej, utartej na tarce o drobnych oczkach)
• ½ kg mąki pszennej
• ½ kg cukru
• 2 jajka
• 2 łyżki kakao
• 2 łyżeczki cynamonu
• ½ kostki margaryny
• ½ łyżeczki sody
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie
Miękką margarynę utrzyj z cukrem. Do masy wbij jajka, stopniowo dodawaj mąkę i marchew, a następnie kakao, cynamon, sodę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Nasmaruj tłuszczem blachę, a następnie nałóż masę. Wstaw formę z ciastem do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz ok. godziny (ciasto powinno odchodzić od brzegów formy).
Po wystygnięciu ciasto marchewkowe można nasmarować lukrem (4 łyżki cukru pudru połącz z 1-2 łyżkami gorącej wody, po ostudzeniu rozsmaruj gęstą masę na wierzchu ciasta) albo przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation