Kuchnia

Słodkości

MUFFINKI POMARAŃCZOWE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Składniki na około 10-12 sztuk:
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki otrębów
2/3 szklanki jasnego brązowego cukru
1 duże jajko
150 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
otarta skórka z 2 pomarańczy
100 ml maślanki
40 g roztopionego masła
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek dżemu pomarańczowego
100 g groszków (chipsów) z białej czekolady (lub posiekanej białej czekolady)

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę pszenną, otręby, cukier, proszek do pieczenia. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: roztrzepane jajko, sok, skórkę, maślankę, masło, dżem. Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać z grubsza, dodając pod koniec białą czekoladę.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Nałożyć ciasto, do 3/4 wysokości papilotki. Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, lekko przestudzić, potem studzić na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation