Kuchnia

Przepisy na przetwory

Ajwar

SKŁADNIKI:
Papryka kolorowa 0,5 kg
Bakłażan 0,5 kg
Pomidor 0,3 kg
Cebula 0,5 kg
Papryka czerwona pieczona 0,5 kg
Czosnek 2 główki
Ocet 200 ml
Cukier 0,1 kg
Chili 0,5 łyżeczki
Przecier pomidorowy 3 łyżki

ETAPY PRZYGOTOWANIA:
Wszystkie warzywa umyć, papryki i pomidory pozbawić gniazd nasiennych i przełożyć do głębokiego garnka. Ważnym składnikiem jest pieczona papryka, można ją kupić gotową w zalewie octowo – olejowej lub upiec samemu uprzednio natłuszczając paprykę i piekąc 30 min. w 180 °C, po ostygnięciu zdjąć nożykiem skórkę. Zalać wszystkie warzywa do połowy wodą, dodać ocet, cukier, chili i gotować ok. 40 min. Następnie odlać wodę z gotowania i przełożyć do melaksera i lekko zmiksować. Warzywa przełożyć na sito i odcedzić nadmiar wody. Gdy otrzymamy gotową mieszankę ajwarową można przyprawić jeszcze przecierem pomidorowym, papryką w proszku i solą.

Ajwar jest świetny do grillowanego sera koneckiego, halloumi, mięs na styl bałkański jak Cevapcici.

SMACZNEGO!

autor: Tadeusz Muller - Banjaluka
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation