Kuchnia

Kuchnia

Ciasto czekoladowo - bananowe :: W kuchni Usagi - przepisy kulinarne

Składniki:
180 g cukru
180 g mąki
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki sody
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
150 g czekolady deserowej
50 ml oleju roślinnego
50 ml szklanki ciepłej wody
100 ml mleka
2 zmiksowane banany
Składniki na polewę:
200 g białej czekolady
100 ml kremówki
suszona żurawina do posypania
W rondelku o grubym dnie podgrzewać olej z gorzką czekoladą mieszając do momentu, aż się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać wodę i mleko.
Do miski wsypać wszystkie sypkie składniki i wymieszać. Dodać rozpuszczoną czekoladę, jajko oraz banany i połączyć składniki łyżką.

Dno tortownicy o średnicy 20-23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto i wstawić na środkową półkę piekarnika. Piec w temperaturze 180°C do suchego patyczka około 40 - 50 minut. U mnie potrwało to trochę dłużej, około godziny.

Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić do ostudzenia. Następnie w rondelku zagotować śmietanę kremówkę. Zdjąć z ognia, dodać pokruszoną białą czekoladę i krótko ubijać do uzyskania gładkiej masy. Gdy trochę przestygnie, polać nią ciasto i ozdobić żurawiną.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation