Kuchnia

Koktaile i ciasta

Babeczki z kremem Cappuccino

Składniki ( na 6-7 babeczek):

60g margaryny lub masła
110g cukru
1 jajko
180g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3 łyżki z małą górką cappuccino w proszku( użyłam klasycznego Mokate Cappuccino)
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
120ml maślanki lub kefiru

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 1700C. Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i cappuccino. Kawę rozpuszczalną rozetrzeć na proszek i dodać do mąki.
W osobnym naczyniu zmiksować margarynę z cukrem, dodać jajko, wanilię i dalej miksować, aż masa będzie jasna. W trzech partiach dodawać przygotowaną mąkę na przemian z maślanką. Miksować do uzyskania gładkiej masy, niezbyt długo. Ciasto przełożyć do foremek do 3/4 wysokości. Piec 23-25 minut do tzw. suchego patyczka.
Ostudzone udekorować kremem cappuccino.

Krem cappuccino

250g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru( przesiać)
2łyżki cappuccino w proszku

Dodatkowo: kakao do oprószenia

Wymieszać delikatnie wszystkie składniki. Kremem udekorować cupcake-i i delikatnie posypać kakao
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation