Kuchnia

Kulinaria

muffinki makowe - przepis
składniki, 12 sztuk:

• 375 g masy makowej z bakaliami (np. domowej, 1/4 tego przepisu)
• 1/4 - 1/2 szklanki cukru
• 3 małe jajka
• 1/3 szklanki śmietanki kremowej 36%
• 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego lub 2 łyżki likieru migdałowego amaretto
• 70 g ciemnej czekolady, posiekanej na kawałki
• 1/2 szklanki posiekanego ananasa (świeżego lub z puszki, odsączonego)
• 1,5 szklanki mąki żytniej np. typ 1400 (lub orkiszowej, orkiszowej razowej lub pszennej razowej)
• 2 łyżeczki sody oczyszczonej
• 1 szklanka zsiadłego mleka (maślanki lub jogurtu naturalnego)
• orzechy włoskie do dekoracji, cukier puder do posypania



12 papilotek o średnicy 4 cm
1 szklanka = 250 ml

przygotowanie:
piekarnik nagrzać do 175 stopni. do misy miksera włożyć masę makową z bakaliami, zmiksować na wolnych obrotach (najlepiej mieszadłem) ze stopniowo wsypywanym cukrem. następnie kolejno dodawać jajka, miksując po każdym dodanym przez około 30 sekund, na wolnych obrotach miksera. dodać śmietankę, ekstrakt lub likier migdałowy i zmiksować. na koniec wymieszać z posiekaną czekoladą oraz ananasem.
mąkę wymieszać z sodą i dodać do masy makowej, wymieszać delikatnie łyżką, następnie połączyć wolno mieszając z zsiadłym mlekiem. masę wyłożyć do 12 papilotek znajdujących się we wgłębieniach formy na muffiny.
udekorować dwiema połówkami orzecha włoskiego. wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 25 - 30 minut, aż patyczek będzie suchy. wyjąć na kratkę, ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation