Kuchnia

gotuję z Gordonem

Pikantny ryż z kiełbaskami (źródło: channel4.com)

Ilość porcji: dla 4 osób

Składniki:

oliwa z oliwek, do smażenia
1 czerwona cebula, posiekana
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
5 ostrych kiełbasek, np. włoskie kiełbaski z chilli
1 czubata łyżeczka wędzonej papryki
200 g ryżu długoziarnistego
1/2 szklanki białego wina
500 ml bulionu drobiowego
4 gałązki szczypiorku, posiekane
1 pomidor, posiekany
mały pęczek natki pietruszki, grubo posiekanej

Sposób przygotowania:

Wlej oliwę to rondelka i smaż cebulę przez 5 minut aż zmięknie. Dodaj paprykę i czosnek i podsmażaj przez 2 minuty.
Zdejmij osłonkę z kiełbasy i pokrusz kiełbaski do drugiego rondelka. Smaż na średnim ogniu przez 4-5 minut aż się zrumieni. Dodaj cebulę z papryką i czosnkiem i wymieszaj. Przypraw do smaku.
Dodaj ryż i wymieszaj aby ryż nasiąknął smakiem. Wlej białego wina i zeskrob z dna kawałki kiełbasek. Dolej bulionu i doprowadź do wrzenia.
Gotuj wszystko powoli przez 15-20 minut aż ryż zmięknie i wchłonie cały bulion.
Zdejmij z ognia, posyp szczypiorkiem, natką pietruszki i podawaj.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation