Kuchnia

Słodkości

Sernik na zimno z truskawkami - Proste i Smaczne Przepisy

Sernik na zimno z truskawkami
Składniki:
1 opakowanie biszkoptów
600 g truskawek
500 g jogurtu greckiego
400 g serka kremowego
300 ml śmietany 36%
1 szklanka cukru pudru
sok z połowy cytryny
25 g żelatyny
1 galaretka truskawkowa
1. Jogurt i serek kremowy powinny mieć pokojową temperaturę. Cukier puder należy przesiać. Truskawki opłukać i osuszyć.
2. Spód tortownicy 23cm (lepiej jednak użyć tortownicy o średnicy 26 cm, bo będzie więcej miejsca na galaretkę na wierzchu) wyłożyć biszkoptami.
Zdjęcie - Sernik na zimno z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
3. Żelatynę zalać połową szklanki zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Po około 10 minutach wlać pół szklanki gorącej wody i dobrze mieszać kilka minut, aż nie będzie żadnych grudek.
4. Na warstwę biszkoptów wyłożyć opłukane i osuszone truskawki tak, aby stały.
Zdjęcie - Sernik na zimno z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
5. Do miski przełożyć serek kremowy, jogurt grecki, sok z cytryny i przesiany cukier puder i zmiksować na gładką masę. Po trochu wlewać przestudzoną żelatynę ciągle miksując masę. W oddzielnej misce ubić śmietanę i delikatnie połączyć z masą serowo-jogurtową. Wylać masę na truskawki -uważając, żeby się nie przewróciły. Wstawić na 2-3 godziny do lodówki, żeby masa stężała. Po tym czasie rozrobić galaretkę- jeśli mamy mniejszą tortownicę to z połowy ilości wody a jeśli mamy większą tortownicę to z całości i przestudzoną wylewamy na wierzch ciasta. Możemy dodatkowo udekorować wierzch ciasta truskawkami. Wstawiamy sernik do lodówki aż galaretka stężeje.
Zdjęcie - Sernik na zimno z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Sernik na zimno z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Sernik na zimno z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smacznego :-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation