Kuchnia

racuchy, naleśniki, placuszki

White Plate

Puszyste drożdżowe racuchy

250 g mąki
20 g świeżych drożdży
50 g roztopionego, ostudzonego masła
250 ml mleka
2 jajka
20 g drobnego cukru
łyżeczka naturalnej esencji waniliowej lub cukru z prawdziwą wanilią
do smażenia: olej ryżowy
2 jabłka, obrane i pokrojone na małe kawałeczki

Drożdże wymieszać z cukrem, dodać 100 ml ciepłego (ale nie gorącego) mleka i łyżkę mąki. Odstawić na 15 minut.
Pozostałą mąkę przesiać do miski.
Jajka utrzeć z pozostałym cukrem i wanilią, następnie wlać do nich stopniowo resztę mleka i rozczyn drożdżowy, cały czas miksując.
Dodać masło i przesianą mąkę. Miksować na małych obrotach do czasu aż masa będzie gładka.
Naczynie przykryć ściereczką i odstawić do czasu, aż masa podwoi swoją objętość (zajmie to ok. godziny).
Dodać przygotowane wcześniej jabłka. Delikatnie wymieszać.
Na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz (do ok. 180 st C). Łyżką nabierać porcje ciasta i kłaść je na rozgrzanym oleju, delikatnie rozpłaszczając. Smażyć z obu stron po ok. 3 min z każdej strony.
Przełożyć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
Podawać oprószone cukrem pudrem.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation