Kuchnia

racuchy, naleśniki, placuszki

Zdjęcia dla przepisu: Racuchy z jabłkami przepis dodany przez aliss06 - Przepisy kulinarne - Internetowa książka kucharska

Racuchy z jabłkami
Ile porcji: 25
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 45 min.
Czas smażenia: 20 min.
Opis
Łatwy ismaczny przepis na szybki deser lub kolację
Składniki
mąka
drożdże 5 dkg
ciepłe mleko 1.5 szklanki
jajka 3 szt
jabłka 3 duże szt
cukier, sól do smaku
Sposób przyrządzenia
Owoce pokroić w kawałki lub kostkę i zasypać niewielką ilością mąki. Z drożdży, odrobiny cukru, 2 łyżek
mleka i 1 łyżki mąki zrobić rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia.
Do owoców wbić jajka, dodać mleko, cukier, sól, rozczyn i tyle mąki aby ciasto nie lało się z łyżki. Przykryć
ściereczką i odstawić na ok 30 min
Porcjami nakładać na rozgrzany olej, smażyć z obu stron aż będą rumiane. Aby mieć pewność ze nie są
surowe można sprawdzić wbijając wykałaczkę w racucha, jeśli ciasto nie zostaje na patyczku oznacza że jest
gotowe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation