Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Gulasz warzywny a’la Ratatui

Składniki na 4-6 osób

2-3 papryki

1 bakłażan

2 cukinie

2 cebule czerwone

3 szalotki

4 pomidory

2 ząbki czosnku

świeży tymianek

10 listków świeżej bazylii

oliwa z oliwek

liść laurowy

sól morska

biały pieprz

Przygotowanie:

Umyj dokładnie warzywa. Potnij bakłażany oraz cukinię w kostkę ok. 2, 5 cm. Z papryki wytnij gniazda nasienne i pokrój w paski. Z pomidorów usuń pestki i pokrój w równą kostkę. Możesz z pomidorów usunąć skórkę. Cebulę potnij w piórka. Czosnek w cienkie plasterki.

Na patelni rozgrzej oliwę i obsmażaj kolejno bakłażan, aby się zrumienił. Odstaw do miski. Następnie kolejno tak samo obsmażaj cukinię. Odstaw. Dolej oliwę i obsmażaj paprykę. Odłóż do miski. Dodaj oliwę i obsmażaj cebule. Po chwil dodaj czosnek i tymianek. Jak cebulka się zeszkli dodaj pomidory oraz liść laurowy i jeszcze chwilę gotuj. Dopraw solą morską i dodaj warzywa. Delikatnie wymieszaj i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu. Na koniec dodaj bazylię. Posmakuj i dopraw według uznania.

Na zdrowie!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation