Kuchnia

jedzenie

Tetnia tarta z owocami


Kruchy spód:
szklanka mąki
pół kostki masła
jajko
łyżka octu winnego
szczypta soli

Posiekajcie masło z mąką. Dodajcie roztrzepane jajko, ocet i szczyptę soli. Wyróbcie ciasto.

Włóżcie do lodówki co najmniej na godzinę. Rozwałkujcie schłodzone ciasto i wyłóżcie nim posmarowaną masłem formę do tarty.

Pieczce spód w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Ostudźcie.


Creme patissiere:
5 żółtek
szklanka drobnego cukru
1 1/2 szklanki mleka
2 łyżki mąki kukurydzianej
laska wanilii

Zmiksujcie żółtka z cukrem na puszystą masę. Dodajcie mąkę i ponownie zmiksujcie.

Podgrzejcie mleko z rozciętą wzdłuż laską wanilii. Gdy tylko zacznie się gotować, przelejcie je do masy z żółtek i cukru, cały czas energicznie mieszając.

Przelejcie z powrotem do rondelka i gotujcie na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Ostudźcie.

Wyłóżcie upieczony spód kremem. Na górze ułóżcie sezonowe owoce: czarne i czerwone porzeczki, agrest i borówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation