Święta i uroczystości

Urodziny dziecka

Ciasteczka dla dzieci - Misie

Składniki (ok. 24 ciastka):

230 g mąki + 2 łyżki mąki
200 g miękkiego masła
100 g cukru pudru
30 g kakao
1 żółtko
kilka kropel aromatu waniliowego
Oraz:

50 g gorzkiej czekolady
50 g białej czekolady
Ciasteczka na podwieczorek

Przygotowanie:
Miękkie masło zmiksuj z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodaj żółtko i kilka kropel aromatu waniliowego, ponownie wymieszaj (tylko do połączenia składników).
Następnie do masy dodaj mąkę i wyrób gładkie jednolite ciasto.

Przygotowanie ciasteczek

Ciasto podziel na dwie równe części. Do jednej dodaj 2 łyżki mąki, a do drugiej dodaj kakao. Obie kulki zagnieć do połączenia składników, następnie zawiń w folię i włóż do lodówki (przynajmniej na 30 minut).

Ciasto na ciasteczka

Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienkie placki (o grubości ok. 5 mm), następnie wycinaj duże koła (ok. 7 cm średnicy) i małe koła (ok. 4 cm średnicy) – na jedno duże jasne kółko przypadają 2 ciemne mniejsze koła i na odwrót.
Na dużym białym kółku ułóż jedno całe brązowe kółko (to będzie nos), drugie mniejsze, brązowe kółko przekrój na pół, umieść je pod białym dużym kółkiem, tak, aby większa część wystawały (to będą uszy).

Ciastka dla dzieci

Ciasteczka piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 12-14 minut (aż się lekko zarumienią). Następnie ostudź je na blasze i udekoruj.

Ciemną i białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (w dwóch oddzielnych miseczkach), następnie czekoladę umieść w szprycy i udekoruj nią ciasteczka. Pozostaw do całkowitego zastygnięcia czekolady.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation