Kuchnia

kuchnia

Lekkie słodkie pianki z kakao

Czas: ok 15 minut + chłodzenie w lodówce
Ilość porcji: ok 16 kosteczek
Składniki

-1 białko
- 4 łyżki cukru
- 1,5 łyżeczki żelatyny
- 1 łyżka wrzątku
- mniej niż 1/2 szklanki mleka (patrz przepis)
- kakao (do obtaczania pianek)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA (krok po kroku)

Krok 1.

żelatynę rozpuszczam we wrzątku i mieszam, aż będzie bez grudek.

Białko ubijam z cukrem na sztywną pianę.
Jak zrobić pianki

Krok 2.

Do żelatyny dodaję tyle mleka, aby dało w sumie pół szklanki, mieszam i dolewam to do ubitej piany.

Następnie wykładam mały pojemniczek (ja ok 15 x 15 cm) ale może być mały rondelek, folią spożywczą (pozwoli to wyjąc deser) i wlewam zawartość.

Wstawiam do lodówki aż się zetnie. Około 2h.
Jak zrobić pianki

Krok 3.

Wyjmuję z lodówki po ok 2 h. I kroję w małe kostki (moje miały po niecałe 4 cm). Każdą kostkę obtaczam w gorzkim kakao (bez problemu się przylepia). Układam na talerzyku i podaje.

Najlepsze tego samego dnia
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation