Kuchnia

Kuchnia

Sałatka gyros z ryżem

1 podwójna pierś z kurczaka
przyprawa Gyros
2 torebki ryżu
5 jajek
4 ogórki konserwowe
1 cebula
majonez
ketchup
Wykonanie: Mięso z kurczaka pokroić na kawałki (w kostkę), posypać przyprawą gyros, usmażyć i wystudzić. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, przestudzić. Jajka ugotować, obrać i pokroić w kostkę. Ogórki pokroić w plasterki, a cebulę w drobną kostkę. Sałatkę układać warstwami w szklanej, głębokiej salaterce.

Na dno salaterki przełożyć plasterki ogórka konserwowego, a następnie układać pozostałe składniki tworząc warstwy:
1/3 ryżu, posmarować ketchupem,
następnie jajka, majonez,
cebulę, 1/3 ryżu, ketchup,
kawałki kurczaka, pozostały ryż i na wierzch sałatki majonez.

Sałatkę przed podaniem należy schłodzić w lodówce. Do sałatki nie dodajemy soli ani pieprzu, bo sałatka jest już przyprawiona poprzez kurczaka w przyprawie gyros.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation