Książka

Dobre książki

Kurczak po meksykańsku


Składniki

50 dag piersi kurczaka
duża cebula
po strąku papryki czerwonej, zielonej i żółtej
kawałek ostrej kiełbasy z papryką
2 łyżki oleju
puszka fasolki w ostrym sosie pomidorowym
puszka kukurydzy
1/2 l bulionu drobiowego
cukier
łyżeczka papryki w proszku
2 ząbki czosnku
kilka ziaren kolendry
2–3 łyżki posiekanego szczypiorku, natki i melisy
sól, pieprz

Etapy przygotowania

Mięso pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paski. Kiełbasę pokroić w plasterki.

W garnku na rozgrzanym oleju podsmażyć kurczaka i cebulę. Dodać paprykę, kiełbasę, delikatnie wymieszać. Smażyć jeszcze kilka minut.

Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Do bulionu dodać szczyptę cukru, paprykę w proszku, czosnek i kolendrę. Doprawić i wymieszać.

Fasolkę i kukurydzę osączyć z zalewy, dodać do mięsa wraz z bulionem, zamieszać. Gotować na małym ogniu 25 minut. Przed podaniem posypać posiekanymi ziołami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation