Kuchnia

☆ Kulinarne ☆ - Sosy, Dipy & Pasty do chleba, pasztety

Zapach Domu:
Pomidorowy pasztet sojowy

Składniki:


• 250 g soi
• 1 mała marchewka
• szczypta kminku
• duży liść laurowy
• 2 ziarna ziela angielskiego
• 1/2 łyżeczki curry
• sok z cytryny
• 1/2 łyżeczki majeranku
• sól ziołowa Prymat
• 1/2 cebuli
• pieprz
• 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
• pół słoiczka suszonych pomidorów
• olej - z suszonych pomidorów lub rzepakowy
• Sposób przygotowania:

• Soję namocz na noc w dużej ilości wody. Odcedź.
• Do namoczonej soi dodaj pokrojoną marchewkę, liść laurowy, ziele angielskie, curry, oregano, tymianek i kminek. Zalej 1/2 l wrzącej wody. Gotuj do miękkości około 2 godzin - jeśli trzeba delikatnie i stopniowo uzupełniaj wodę, by się nie przypaliło. Odcedź, usuń ziele angielskie i liść laurowy. Wrzuć do rondla, dodaj pokrojoną cebulę zeszkloną na oleju, sporą ilość pieprzu i soli ziołowej (fantastycznie wzbogaca smak - ma w sobie m.in. bazylię, cząber, oregano... - jeśli nie macie soli ziołowej, dodajcie dodatkowo do zwykłej soli oregano i bazylię lub oregano i tymianek). Dodaj koncentrat i suszone pomidory oraz majeranek. Zmiksuj blenderem. Dodaj taką ilość oleju (z suszonych pomidorów lub rzepakowego), by uzyskać gładką konsystencję, którą dobrze będzie się rozprowadzać na pieczywie.
• Można przechowywać około 10 dni w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation