Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Domowe lody śmietankowe straciatella | Zabawy ze smakiem

Lody śmietankowe straciatella

1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
około 115g cukru
400 ml schłodzonej śmietanki 30%
2 łyżki ekstraktu waniliowego (możesz zstąpić 2 łyżkami cukru waniliowego)
80g schłodzonej gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

1. Schłodzoną czekoladę zetrzyj na tarce o dużych oczkach albo bardzo drobno posiekaj. Ponownie wstaw do lodówki.

2. Do dużej miski wlej mleko, śmietankę oraz ekstrakt waniliowy. Następnie wsyp cukier. Składniki miksuj tak długo, aż masa zacznie lekko gęstnieć (około 10-15 minut).

3. Do masy dodaj czekoladowe drobinki. Zamieszaj i przelej do szczelnego pojemnika. Wstaw do zamrażalnika na co najmniej 7-8 godzin. Wiem, że to długo, ale tak trzeba.

WAŻNE: Masę lodową należy mniej więcej co 30 minut przez pierwsze 3 godziny zmiksować, by nie wytworzyły się kryształki lodu i lody były bardziej puszyste. Przyznaję, że akurat jeżeli chodzi o ten przepis, to czasami zdarza mi się pominąć tę czynność, a lody i tak smakują wybornie. Jeżeli przygotowuję lody na zwykłym mleku i jajkach, to wtedy zawsze miksuję masę trzy, a nawet cztery razy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation