Hobby
Ogród
Zioła z Odległych Krain: Helichrysum italicum – Curry - Kocanka włoska
POCHODZENIE I CHARAKTERYSTYKA
Kocanka Włoska to śliczna wieloletnia krzewinka (ok.50cm h), której iglastokształtne, omszone liście dzięki swojej srebrno-białej barwie czynią ją bardzo dekoracyjną rośliną. Ozdobą są również złociste kwiaty pojawiające się w okresie letnim. Drobne,zebrane w niewielkie kwiatostany ze względu na swoją trwałość doskonale nadają się do suchych bukietów dlatego na zachodzie Europy często nazywana jest Nieśmiertelnikiem (ang. Everlasting,fr.Immortelle). Roślina ta jak nazwa łacińska wskazuje, pochodzi z cieplejszych rejonów Europy, dlatego nie może zimować w naszych ogrodach. Najlepiej nadaje się więc do donic które bez problemu można wstawić na zimę do cieplejszych pomieszczeń. Pomieszczenia do zimowania Kocanki włoskiej nie mogą być pomieszczeniami ciemnymi takimi jak piwnica ponieważ w przeciwieństwie do np. hortensji nie gubi ona liści i nie wchodzi w stan spoczynku. Kocanka włoska powinna mieć zapewnioną przepuszczalną glebę kompostowa oraz słoneczne stanowisko. Podlewać należy ją z umiarem,szczególnie przy niższych temperaturach ze względu na jej podatność na gnicie.
Ze względu na zapach liści przypominający do złudzenia mieszankę przypraw ,,Curry'', w krajach anglojęzycznych Kocanka włoska najczęściej nazywana jest potocznie ,,Rośliną Curry'' (Curry Plant). Zapach ten silnie wyczuwalny jest przy zroszeniu liści i jest on znacznie silniejszy od dosyć delikatnego gorzkawego smaku. Świeże, drobniutko posiekane liście dodaje się w niewielkich ilościach głównie do sałatek, majonezów i wytrawnych białych serków. Poleca się ją także do dań rybnych i z kurczaka szczególnie tych z ryżem, w których stosuje całe małe gałązki usuwając je przed podaniem, tyczy się to nie tylko pieczeni, gałązki kocanki można wrzucać do wody na krótko przed końcem gotowania aromatyzując w ten sposób ryż.
MA==