Kuchnia

KUCHNIA

Zapiekanka ziemniakami, kurkami i mięsem mielonym
Składniki na 6 osób:
1 kg ziemniaków
500 g kurek
500 g mięsa mielonego
2 cebule
2-3 pomidory na wierzch
ser żółty starty

400 ml śmietany
3 łyżki majonezu
2 łyżeczki musztardy
1 jajko

Kurki trzeba oczyścić wypłukać osuszyć na sicie a potem podsmażyć do momentu aż woda odparuje.
Wtedy dodajemy kilka kropel oleju i wrzucamy pociętą cebulę, solimy, pieprzymy i posypujemy troszkę ziołami prowansalskimi i czosnkiem.
Smażymy, aż cebulka zmięknie.
Zioła prowansalskie bardzo dobrze się komponują z cebulą i kurkami ale można użyć również innych ziół do smaku.

Ziemniaki kroję w plastry ok.0,5 cm lub cieniej jak tnę w robocie kuchennym. Zalewam wrzątkiem solę i od wrzenia jakieś 10 min Mają być obgotowane nie ugotowane. Możecie też użyć już ugotowane ziemniaki które zostały się z obiadu dzień wcześniej. Wystarczy je tylko pokroić w plastry.
Podsmażam drugą cebulę i dodaję mielone. Obsmażam na patelni aż mięso zmieni kolor, doprawiam trochę solą, pieprzem, czosnkiem i ziołami (użyłam prowansalskich)

Naczynie do zapiekania posmarowałam masłem
Wyłożyłam 1/2 ziemniaków na to mięso mielone, grzyby, druga warstwa ziemniaków.
Zalewamy śmietaną wymieszaną z resztą składników.
Posypujemy serem żółtym a na wierzchu układamy pokrojone pomidorki.
Pieczemy do momentu aż ser się rozpuści i przyrumieni (ok 35-40 min) w temp 180 st C
Wzięte ze strony: http://cobytuzjesc.blogspot.com/2012/09/zapiekanka-ziemniaczana-z-kurkami-i.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation