Kuchnia

ciasta

" Truskawkowe muffiny z migdałowo - kokosową kruszonką "

Czas przygotowania: 45 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Kaloryczność: 200 kcal
Ilość porcji: 6
Składniki

( 6 sztuk )
Muffinki:
- mąka - 1,5 szklanki
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- cukier - 0,5 szklanki
- jajko - 1 szt
- masło - 50 g
- jogurt naturalny - ok. 120 g
- olejek do ciast śmietankowy - 1 łyżeczka
- truskawki - 100 g
Kruszonka:
- zimne masło - 1 czubata łyżka
- mąka - 2 łyżki
- cukier - 2 łyżki
- płatki migdałów - 3 łyżki
- kokos - 1 łyżka

Przepyszne muffinki z truskawkowym wnętrzem i chrupiącą kruszonką.
Etapy przygotowania

Muffinki:

Roztapiamy masło.

Truskawki kroimy w kosteczkę.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.

W osobnej misce mieszamy jogurt z olejkiem i roztopionym masłem.

Dodajemy cukier i przesianą mąkę i krótko razem mieszamy
(Uwaga!
Ciasto wychodzi gęste).

Dodajemy pokrojone truskawki i delikatnie mieszamy.

Ciasto przekładamy do foremek
( u mnie silikonowe ).





Kruszonka:

Mieszamy razem mąkę i cukier.

Dodajemy posiekane masło i rozcieramy palcami robiąc kruszonkę.

Wsypujemy płatki migdałowe i kokos i razem mieszamy.

Kładziemy na wierzch muffinek i leciutko dociskamy.



Wkładamy do nagrzanego na 190C piekarnika na ok 20 - 25 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation