Kuchnia

Przepisy

Biała czekolada na gorąco


litr mleka
dwie tabliczki startej na tarce białej czekolady
dwa dosyć grube plastry pomarańczy
cztery lekko potłuczone goździki
dwie lekko zmiażdżone laski cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
75 ml. likieru cointreau
125 ml. ubitej śmietany kremówki (36%)
do dekoracji kandyzowana skórka pomarańczy i szczypta startej czekolady

Na początek podgrzewamy mleko z czekoladą, pomarańczą i przyprawami. Mieszamy dopóki się nie zagotuje. W tym czasie ubijamy na sztywno śmietanę.
Gorące mleko spieniamy (można użyć dyszy z parą w ekspresie, albo zrobić to ręcznie trzepaczką) i rozlewamy do filiżanek. Na wierzch kładziemy po łyżce bitej śmietany i dekorujemy skórką pomarańczy i tartą czekoladą...
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation