Kuchnia

chinszczyzna

Lekki i aromatyczny kurczak z sosem sojowym i rybnym, świeżą, anyżkową tajską bazylią, zieloną fasolką, cukrem palmowym, sokiem z limonki, chilli i czosnkiem.
Składniki:

2 średnie piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę
1 średnie czerwone chilli, pokrojone w cienki paski
200 g zielonej fasolki, ugotowanej al dente i przekrojonej na pół
1 pęczek tajskie bazylii, grubo posiekany
2 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
4 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka cukru palmowego
sok z 1 limonki
2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
Przygotowanie:

Kurczaka marynujemy w 1 łyżce oliwy zmieszanej z 1 łyżką sosu sojowego przez przynajmniej 4 godziny (w lodówce).
W dużej głębokiej patelni lub woku rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, dodajemy czosnek i chilli, podsmażamy przez 2 minuty, ciągle mieszając.
Dodajemy zamarynowanego kurczaka i smażymy, mieszając, przez 5 minut.
Dolewamy sos sojowy, sos rybny, sos z limonki, dodajemy cukier i smażymy jeszcze przez 2 minuty ciągle mieszając, następnie dodajemy ugotowaną wcześniej fasolkę i smażymy jeszcze prze minutę, aż fasolka będzie gorąca.
Posypujemy posiekaną bazylią, dokładnie mieszamy, zdejmujemy z ognia.
Serwujemy natychmiast ze świeżo ugotowanym ryżem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation