Kuchnia

Babeczki

Ogniskowe babeczki

Spód:
100 g ciastek zbożowych
40 g masła

Ciasto:
2 jajka
2 żółtka
110 g cukru
150 ml espresso
80 g zekolady
35 g kakao
65 g masła
2 łyżeczki jogurtu naturalnego
95 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta sody
szczypta soli

Polewa:
100 g czekolady
4 łyżki kremówki

Beza:
2 białka
85 g cukru

Foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasteczka zmielić w blenderze, dodać roztopione masło i wymieszać. Do każdego dołka wsypać równo ciasteczek i docisnąć opuszkami palców. Espresso podgrzać z masłem w garnuszku, ściągnąć z ognia i dodać posiekaną czekoladę, po min wsypać przesiane kakao. Wymieszać. Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Jajka, żółtka i cukier ubić, wlać czekoladę, mieszać na małych obrotach. Dodawać na zmianę suche składniki i jogurt. Ciastem napełnić papilotki. Piec 12 min w 170 st do suchego patyczka. Ostudzić na kratce.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej ze śmietanką. Udekorować babeczkę i odstawić do zastygnięcia. Do garnka wlać wodę, podgrzać do zagotowania i skręcić na najmniejszy ogień. Białka wlać do miski, dodać cukier. Ubijać trzepaczką aż cukier się rozpuści. Miskę z pianą ściągnąć i ubijać aż powstanie sztywna beza. Przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Babeczki ozdobić bezą, opalić palnikiem lub bardzo krótko w piekarniku z funkcją grilla.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation