Kuchnia

Babeczki

Zdrowe, dyniowe muffinki dla dzieci i nie tylko!

Składniki na 12 sztuk :
200 g dyni startej na małych oczkach tarki
100 g mąki pszennej tortowej
50 g mąki pszennej razowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
90 ml oleju rzepakowego
2 spore garści orzechów (mogą być włoskie lub mieszanka naszych ulubionych)
1 garść żurawiny
5 suszonych daktyli
5 suszonych moreli
3 kopiaste łyżki płatków owsianych
100 g brązowego cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1 szczypta soli
Morele, daktyle oraz orzechy posiekać na mniejsze kawałki. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać łyżką. Przełożyć do papilotek do ok. 3/4 ich wysokości. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C (opcje grzania góra-dół), przez ok. 30 min. – do suchego patyczka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation