Kuchnia

dania główne, przekąski

Przepis na łososia z grilla dla dzieci


Co kupić
4 kawałki fileta z łososia (ok. 100 g każdy)
2 średnie cukinie
16 pomidorków koktajlowych
1 niewielka cebula
2 łyżki posiekanego tymianku, najlepiej świeżego
garść posiekanej bazylii
1 cytryna
Oliwa PRIMADONNA
sól, pieprz
folia aluminiowa do zrobienia papilotów
Jak zrobić
poziom: średni porcji: 4 czas: 35min
Przygotowanie
Filet łososia myjemy, osuszamy i doprawiamy delikatnie solą i pieprzem.
Myjemy pomidorki i cukinię. Obieramy cebulę. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół, cukinię kroimy w plasterki, a cebulę w piórka.
Przygotowujemy 4 arkusze folii aluminiowej, na których kładziemy kolejno: plastry cukinii, kawałek łososia, piórka cebuli, połówki pomidorów. Warzywa i rybę posypujemy ziołami, doprawiamy jeszcze solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny, dokładnie zawijamy każdy papilot, zawijając ciasno folię na brzegach.
Gotowe paczuszki układamy na rozgrzanym grillu. Po mniej więcej 15-20 minutach zaglądamy, odchylając delikatnie folię, i sprawdzamy, czy łosoś jest już upieczony.
Jak podawać
Rozcinamy bagietkę na pół i kładziemy spodem do góry na grillu. Pieczemy, aż będzie chrupka. Podajemy z bagietką lub ziemniaczkami z grilla.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation