Kuchnia

kuchnia

Pieczone kotlety z kaszy pęczak z warzywami

Składniki:

2 szklanki kaszy pęczak po ugotowaniu
2 marchewki
jedna pietruszki
1/4 selera
jajko
2 łyżki natki pietruszki
jedna cebula
sól i pieprz do smaku

Pęczak ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Posiekać natkę pietruszki.

Marchew, seler i pietruszkę obrać, ugotować w osolonej widzie, gdy ostygną, zetrzeć na tartce na grubych oczkach.

Wymieszać wszystkie podane składniki. (pęczak, pietruszkę, jajko, starte warzywa, posiekaną cebulę), doprawić solą i pieprzem. Formować mokrymi dłońmi kulki i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, kulki spłaszczyć palcami.



Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 25- 30 minut.

Wartość kaloryczna jednego kotleta przy założeniu, że wyjdzie ich 10 : 111 kcal
Białko : 3,7 g
Tłuszcze: 1,7 g
Węglowodany: 21,8 g
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation