Kuchnia

Ciasta

CIASTO Z SEREM I JAGODAMI

Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru (lub mniej, ciasto jest dość słodkie)
pół kostki (125 g) zimnego masła
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
3/4 szklanki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 duże jajko
Składniki na masę serową:
170 g kremowego serka, np. Philadelphia (użyłam quarka, ale może być dowolny serek śmietankowy)
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 duże jajko
Składniki na masę jagodową:
1 szklanka jagód lub borówki amerykańskiej (mogą być mrożone)
1/4 szklanki soku jabłkowego (lub innego)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 2 łyżeczki wody
Ponadto:
pół szklanki płatków migdałowych

Jagody wsypać do małego garnuszka, dodać sok, zagotować. Gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, około 3 minuty. Mąkę ziemniaczaną zmieszać z wodą, dodać do jagód, wymieszać i jeszcze chwilę pogotować do zgęstnienia. Przestudzić.
Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło i posiekać, aż masło zmieni się w małe grudki (jak kruszonka). Odsypać pół szklanki (potrzebne będzie do posypania), a resztę przesypać do sporej miski, dodać proszek do pieczenia, sodę, skórkę z cytryny, wymieszać. Jogurt wymieszać z ekstraktem waniliowym i jajkiem, dodać do suchych składników i wymieszać (zmiksować).
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wymieszane ciasto przełożyć do tortownicy, wygładzić powierzchnię.
Ser ubić z cukrem, jajkiem i sokiem z cytryny na gładką masę. Rozprowadzić po powierzchni ciasta zostawiając po bokach 2 cm margines. Delikatnie na serze rozłożyć masę owocową.
Do odłożonej 1/2 szklanki okruszków dodać płatki migdałowe, wymieszać i posypać po powierzchni ciasta, koncentrując się głównie na jego brzegach.
Piec w tempearturze 180ºC, przez 30 - 40 minut, aż powierzchnia będzie ładnie ozłocona. Można podawać ciepłe lub ostudzone.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation